Datum objave: 10.05.2023

Otvorena Regionalna konferencija o mentalnom zdravlju

U sarajevskom hotelu Hills danas je počela Regionalna konferencija o mentalnom zdravlju “It`s All about You” na kojoj će biti predstavljena dostignuća reforme u području mentalnog zdravlja u našoj zemlji, kao i razmjenjena iskustva sa zemljama članicama Zdravstvene mreže Jugoistočne Europe.

Tijekom trodnevne konferencije zdravstveni profesionalci iz Bosne i Hercegovine sudionicima će prezentirati tekuće i buduće aktivnosti u mentalnom zdravlju, a predstavnici iz Albanije, Bugarske, Izraela, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije najbolje prakse svojih zemalja.

Federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac naglasio je da je reforma u području mentalnog zdravlja jedna od najuspješnijih u području zdravstva u poslijeratnom razdoblju.

„Osnovni cilj reforme zaštite mentalnog zdravlja u BiH je promjena pristupa i koncepta zaštite mentalnog zdravlja, gdje u centar pozornosti stavljamo korisnika i njegove potrebe, pritom stavljajući fokus na oporavak i socijalnu inkluziju. Uspostavljanjem i razvojem centara za mentalno zdravlje, kontinuiranom edukacijom kadra, te uvođenjem novih inovativnih usluga napravili smo važan korak ka povećanju dostupnosti i kvalitetu usluge, što je osiguralo značajne rezultate u području zaštite mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini. Također, u ovom procesu nismo zaboravili ni ulogu korisnika usluga koji su bili i vodilja i sudionici tijekom  reforme, a koje smo osnažili, ohrabrili i organizirali u korisničke udruge“.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr. Alen Šeranić naglasio je da je vrijednost zajedničkog dugogodišnjeg rada i destigmatizacija osoba s problemima u mentalnom zdravlju i uključivanje korisnika u kreiranju razvoja sustava zaštite mentalnog zdravlja. 

„Stavili smo akcent na multisektorski pristup u zaštiti mentalnog zdravlja i okupili profesionalce iz različitih segmenata društva. Promijenili smo ugao gledanja na mentalno zdravlje i usmjerili pažnju na osobu, na pojedinca, njegova prava i oporavak“.

Kako je naveo Nj. E. gosp. Daniel Hunn, Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini, ova zemlja preko 13 godina podržava zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini u njihovim naporima da poboljšaju usluge mentalnog zdravlja u zemlji.

„U ovim nastojanjima radimo ruku pod ruku s nadležnim ministarstvima, kako u RS-u i FBiH, tako i s relevantnim zdravstvenim institucijama. Danas, uz pomoć Švicarske, 74 centra za mentalno zdravlje u zajednici pružaju vrijedne usluge građanima, a među korisnicima je više od 70.000 pacijenata. Ovo je za mene savršen primjer kako treba raditi i na drugim poljima: staviti ljude, staviti korisnike u centar pozornosti vlasti, a ne politiku“.

Ravnateljica Instituta za populaciju i razvoj Emina Osmanagić kazala je da mentalno zdravlje više nije zanemarena tema u zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini zahvaljujući Projektu mentalnog zdravlja u BiH i ključnim pokretačima promjena, prije svega ministarstvima zdravlja i stručnjacima.

„Poboljšane su usluge mentalnog zdravlja za cjelokupnu populaciju, a naša reforma u području mentalnog zdravlja postala je dobar primjer za regiju i šire. Reformi u području mentalnog zdravlja u BIH doprinijela je dobra suradnja vladajućih struktura s organizacijama civilnog društva. To pokazuje da  se u BiH zaista može dobro i proaktivno djelovati ako se uključe lokalne organizacije, u našem slučaju NVO koje okupljaju osobe s mentalnim poteškoćama. To su organizacije koje predstavljaju nepresušan izvor dobrih praksi i ekspertize", kazala je Osmanagić. 

Regionalnu konferenciju o mentalnom zdravlju organizira Institut za populaciju i razvoj (IPD) u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, koji IPD implementira od 2010. godine u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz financijsku potporu Vlade Švicarske.