Datum objave: 23.11.2023

Jačanje primarne zdravstvene zaštite tema je međunarodnog skupa u Sarajevu

Jačanje primarne zdravstvene zaštite osnovni je cilj projekta “Podrška EU reformi zdravstvenog sektora u BiH – Ostvarivanje potencijala reforme zdravstvenog sustava usmjerenih na primarnu zdravstvenu zaštitu“, koji implementira Ured Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, a financira EU.
U okviru projekta počeo je prvi politički dijalog, na kojem, osim Svjetske zdravstvene organizacije, sudjeluju predstavnici institucija nadležnih za zdravstvo u Bosni i Hercegovini. Sudionici će tijekom dva dana razgovarati o modelima pružanja usluga u pravcu multidisciplinarne, integrirane primarne zdravstvene zaštite usmjerene na korisnike, zadržavanju radne snage u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te digitalizaciji zdravstvenih sustava. 


Federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac naglasio je da Federacija BiH već duži niz godina kontinuirano provodi reforme na jačanju primarne zdravstvene zaštite, službi obiteljske medicine i službi u zajednici, a s ciljem pružanja kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge. 

„Za učinkovito funkcioniranje sustava zdravstvene zaštite potrebno je uložiti značajne napore na jačanju ljudskih resursa, savjesnijeg upravljanja menadžmenta zdravstvenih ustanova, osiguranje dodatnih financijskih sredstava, ali i povećanje odgovornosti pojedinaca i društvene zajednice. I dalje će nam fokus biti primarna prevencija i rana dijagnostika, odnosno razvoj preventivnih programa, kao i prevladavanje problema koji su do sada evidentirani u reformskom procesu. Također, često govorimo da pacijent mora biti u središtu pozornosti, te smo stoga orijentirani na veću dostupnost usluga, a što između ostalog podrazumijeva i razvoj primarne zdravstvene zaštite, koja ne čeka nego ide ka pacijentu. Zbog toga je za nas jako važan segment reforme i razvoj sestrinstva u BiH, koji je fokusiran na unaprjeđenje rada patronažnih službi i palijativne skrbi“, istakao je ministar Rimac.


Dvodnevnom dijalogu prisustvuju i predstavnici nekoliko europskih zemalja, koji će predstaviti različite uspješne modele primarne zdravstvene zaštite.