Datum objave: 14.06.2011

Ministar Mesihović otvorio Odsjek za molekularnu imunogenetiku

Ministar Mesihović otvorio Odsjek za molekularnu imunogenetikuSvečanim presijecanjem vrpce federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH Novka Agić i direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu prof. dr. Midhat Haračić zvanično su otvorili Odsjek za molekularnu imunogenetiku Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Novootvoreni Odsjek Zavoda za transfuzijsku mediicnu opremljen je najsavremenijom opremom, uključujući i NAT sistem koji će se po prvi put početi primjenjivati ne samo u BiH, nego i u regionu. Nova moderna oprema i sistemi dodatno će unaprijediti koncept sigurne krvi te izvođenje pretransplantacionih testova koji omogućavaju najviši nivo detekcije imunobiološke podudarnosti.

Ministar Mesihović je ovom prilikom naglasio da je transfuzijska medicina i koncept sigurne krvi jedan od temelja zdravstvenog sistema, te se otvaranjem ovog Odsjeka zaparavo jačaju temelji zdravstvenog sistema Federacije BiH.

"Sretan sam, ponosan i fasciniran dostignućem bh. transfuziologije. Ova institucija koja je prije 20 godina bila vodeća u zemlji, sada je prva u regionu u domenu transfuziologije", rekao je, između ostalog, ministar Mesihović.

Inače, ova svečanost upriličena je u povodu 14. juna - Svjetskog dana darivalaca krvi. Tim povodom je u prostorijama Zavoda organizirano i druženje sa višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi kojima su ovom prilikom dodijeljeni prigodni pokloni.