Datum objave: 28.08.2024

Prva transplantacija srca u BiH: Historijski uspjeh u području transplantacijske medicine u našoj zemlji

Prvom transplantacijom srca obavljenom u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, napravljen je historijski korak u području transplantacijske medicine u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom u prostorijama Federalnog ministarstva zdravstva održana je konferencija za medije, na kojoj su se obratili federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac, v.d. direktorica dijagnostičkih disciplina KCUS prof. dr. Sabina Prevljak, prof. dr. Nermir Granov koji je bio na čelu tima koji je obavio transplantaciju, direktorica Centra za transplantaciju FBiH Olivera Tadić, te pacijent kojem je transplantirano srce Aldin Hajdarević.


Ministar Rimac uputio je najiskrenije čestitke transplantacijskom timu Kliničkog centra Sarajevo, Kantonalnoj bolnici Zenica u kojoj je utvrđena moždana smrt i dobiven pristanak obitelji za doniranje organa, odnosno svim zdravstvenim profesionalcima koji su sudjelovali u realizaciji prve transplantacije srca u Federaciji BiH. 

„Posebnu zahvalnost i poštovanje upućujem obiteljima donora koje su svojom plemenitom i nesebičnom odlukom o doniranju organa drugima podarili novi život. Razvoj transplantacijske medicine jedan je od prioriteta Federalnog ministarstva zdravstva i  kliničkih centara, a ovim putem pozivam i ostale bolnice da se aktivno uključe u donorski program. Transplantacijska medicina je područje medicinske znanosti i prakse koje ne može opstati bez potpore građana i podrazumijeva takvu svijest građana da se promatraju ne samo kroz prizmu potencijalnog darivatelja već i kroz prizmu potencijalnog primatelja organa. Zapravo, statistički veće su šanse da će nekome od nas zatrebati organ nego da ćemo, čak i ako to želimo, biti u mogućnosti darivanjem organa pomoći drugom“ naglasio je ministar Rimac.


Prof. dr. Nermir Granov koji je bio na čelu tima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji je obavio transplantaciju kaže da je tog dana sudjelovalo  više od 100 ljudi, kako iz Kliničkog centra, Kantonalne bolnice Zenica, policije i drugih, kako bi sve na kraju rezultiralo transplantacijom srca. 

“Operacija je samo završni čin. Prije svega bih iskoristio priliku da se zahvalim obitelji jer su to prave patriote jer vi kao pojedinac u najtežem trenutku i kada izgubite najdražeg, odlučite da pomognete i spasite nekome život. Mislim da to treba da bude poruka svima koji žive u našoj državi. Meni je na ponos jer smo zaokružili jedan oblik liječenja, kada su u pitanju  bolesti srca. Naš put koji je krenuo 2018. godine, uz edukacije i superviziju  kolega iz Slovenije. Prije dvije godine dobili smo dozvolu da možemo izvoditi transplantaciju srca, ali do sada nismo jer nije bilo donora. Ali prije toga je bilo jako puno posla od strane Federalnog ministarstva zdravstva, jer smo praktično ovaj operativni program od nule dovely da on može uspješno funkcionirati” istakao je dr. Granov.   

Pacijent kojem je urađena transplantacija srca Almir Hajdarević rekao je da je pun emocija i da se osjeća dobro.

„Proveo sam 7 dana na intenzivnoj njezi s dobrim doktorima, ostalih sedam na odjelu. Zahvalio bih se puno porodici donora, osoblju Kliničkog centra, pogotovo timu koji je bio sa mnom 24 sata“ rekao je Hajdarević. 


Navedena transplantacija izvedena je početkom mjeseca nakon što je obavljena eksplantacija organa sa moždano mrtvog donora u Kantonalnoj bolnici Zenica, a osim srca u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su obavljene i dvije transplantacije bubrega.