Datum objave: 18.10.2024

Ministar Rimac s resornim ministrima u Goraždu i Orašju razgovarao o poboljšanju zdravstvenog sustava

U sklopu projekta “Poboljšanje zdravstvenog sustava u Federaciji Bosne i Hercegovine” predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, na čelu s ministrom dr. Nediljkom Rimcem, posjetili su Bosansko-podrinjski i Posavski kanton. 

“Obilazimo sve kantone kako bi direktori svih zdravstvenih institucija iskazali svoje potrebe, hitne, srednjoročne i dugoročne. Čuli smo sve probleme i specifičnosti ovih prostora, tako da ćemo mi to sigurno uvažiti na dobrobit pacijenata, ali i svih ljudi koji žive na prostorima ovih kantona” – kazao je ministar Rimac.


Neki od prioriteta koje su naveli predstavnici zdravstvenih ustanova i Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona su nabavka dijagnostičke i terapeutske opreme, te patronažnih i sanitetskih vozila kako bi se olakšao rad zdravstvenim djelatnicima, a pacijenti dobili što kvalitetniju i bržu uslugu. 

“Na nama je da pripremimo kvalitetne projekte i iskažemo potrebe prije svega za opremom i sve ostalo čime će se unaprijediti pružanje usluga u našem kantonu. Ovdje je težište stavljeno na što veće pružanje usluga u samom mjestu življenja, kako bi se proces pružanja zdravstvenih usluga u što većoj mjeri racionalizirao. Ono što predstoji je da sublimiramo potrebe koje su zdravstvene ustanove već iskazale i da prezentiramo i kvalitetno obrazložimo Federalnom ministarstvu zdravstva i Svjetskoj banci” – kazao je resorni kantonalni ministar Senad Čeljo.


I prilikom sastanka u Orašju detaljno je predstavljeno trenutno stanje zdravstvenog sustava Posavskog kantona, kao i koraci koje je potrebno poduzeti za njegovo unapređenje.

“Na sastanku smo odredili žurne i dugoročne potrebe zdravstvenih ustanova za medicinskom opremom, koja će poslužiti zdravstvenim ustanovama u svrhu poboljšanja kvalitete i dostupnosti zdravstvene skrbi svim stanovnicima, a naglasili smo potrebu i za daljnjim ulaganjem u informacijski sustav. Naše ministarstvo će pružiti svu potporu Federalnom ministarstvu zdravstva u provedbi ovog jako značajnog projekta sa Svjetskom bankom” – rekao je ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Posavskog kantona, Damir Živković.

Potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH financirat će se kroz navedeni Projekt, koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva zajedno sa Svjetskom bankom, a koji za Federaciju BiH iznosi minimalno 21 milijun dolara.