Datum objave: 22.10.2024

Ministar Rimac u Grudama i Mostaru: „Svaki stanovnik zaslužuje bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu“

„Prioritet projekta Poboljšanja zdravstvenog sustava u FBiH koji provodimo sa Svjetskom bankom je unapređenje i podizanje kvalitete primarne zdravstvene zaštite, jer na taj način rasterećujemo i sekundarnu i tercijarnu razinu zdravstvene zaštite“, naglasio je federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac prilikom susreta s resornim ministrima zdravstva u Grudama i Mostaru. 

Sastanci u Grudama i Mostaru organizirani su u sklopu posjeta svim kantonima kako bi se s resornim ministrima i direktorima zdravstvenih ustanova i institucija razgovaralo o hitnim, srednjoročnim i dugoročnim prioritetima na razini kantona, a što bi se djelomično trebalo riješiti kroz Projekt poboljašanja zdravstvenog sustava (HSIP). Ključne komponente ovog projekta su poboljšanje učinkovitosti i i kvaliteta zdravstvene zaštite, jačanje menadžmenta zdravstvenih ustanova, ali i nabava određene medicinske opreme u cilju osiguranja dostupnosti zdravstvenih usluga, primarno onih za koje postoje liste čekanja.  



„Svaki stanovnik zaslužuje bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Tu smo da vidimo šta su vaše potrebe. Na području Zapadnohercegovačkog kantona nemamo bolnicu, nego domove zdravlja, ali težište ovog projekta i jeste na primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Bitno je da Vlada FBiH ulazi u jedan ovakav aranžman kako bi se pomoglo zdravstvenom sustavu. Također, na ovaj način ćemo dobiti i jednu dubinsku analizu zdravstvenog sustava i vidjeti šta su stvarne slabe karike“ – rekao je ministar Rimac tijekom sastanka u Grudama. 


Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapdnohercegovačkog kantona Tomislav Pejić izrazio je zadovoljstvo posjetom federalnog ministra te mogućnostima koje pruža HSIP. 

„Drago nam je da federalni ministar razmišlja o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer je to stub zdravstva u našem sustavu. Naš zajednički interes je nabava kvalitetne opreme koja će unaprijediti kvalitetu zdravstvene zaštite i smanjiti liste čekanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mi imamo ideje i projekte za unapređenje našeg sustava, ali to ovisi i od iznosa dostupnih sredstava“, rekao je Pejić, istučući da su prioriteti u ovom kantonu unapređenje radiološke i laboratorijske dijagnostike, te informatizacija zdravstvenog sustava. 


Sastanku u Mostaru, osim kantonalnog ministra Milenka Bevande i direktora zdravstvenih ustanova i institucija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, prisustvovala je i premijerka ovog kantona marija Buhač. Zaključeno je da će predstavnici navedenih ustanova i institucija u narednom razdoblju dostaviti prijedlog potreba za unapređenje zdravstvenih usluga u ovom kantonu.