Štampa

Nabavka prvog PET/CT aparata u BiH

.

Nabavka prvog aparata u BiHFederalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović primio je danas ministra zdravstva Kantona Sarajevo prim. dr. Zlatka Vukovića, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Mahmuta Đapu, generalnog direktora KCU Sarajevo prof. dr. Farisa Gavrankapetanovića i generalnog direktora General Electrica za Jugoistočnu Evropu Vasilis Sakkasa
 

, koji su ga ovom prilikom informisali o nabavci prvog PET/CT aparata u Bosni i Hercegovini. PET/CT se smatra najsavremenijom dijagnostičkom procedurom koja u kratkom vremenu snimanja daje detaljni trodimenzionalni slikovni prikaz cijelog tijela, a posebno je koristan za lokalizaciju tumora, procjenu uspjeha provedene terapije, uznapredovalosti bolesti, detekciju lokalnog recidiva i udaljenih metastaza.

Ova dijagnostička metoda omogućava visoko precizne i tačne informacije o zdravlju pacijenata te time ljekarima pruža znatno veće mogućnosti u liječenju pacijenata sa malignim, srčanim i neurološkim oboljenjima.

Do sada su građani Bosne i Hercegovine mogli obavljati ovu vrstu pretraga van granica naše zemlje, a nakon puštanja u rad PET/CT aparata u KCU Sarajevo ova dijagnostička metoda će, uz odgovarajuću uputnicu, to jest medicinsku indikaciju, biti dostupna svim pacijentima sa područja Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja iz regiona.

Federalni ministar prof. dr. Rusmir Mesihović je istaknuo da je nabavka ovog aparata, odnosno uvođenje ove najsavremenije dijagnostičke procedure od velikog značaja za tretman pacijenata u našoj zemlji, kao i veliki iskorak za cjelokupni zdravstveni sistem u Federaciji BiH, te ovom prilikom dao punu podršku daljem razvoju KCU Sarajevo, kao najveće zdravstvene ustanove na području BiH.

Također, globalni lider u proizvodnji visokosofisticiranih dijagnostičkih aparata General Electric obećao je punu podršku u potrebnoj edukaciji zdravstvenog kadra KCU Sarajevo u inostranstvu za rad na PET/CT aparatima.