Štampa

Unaprjeđenje usluga polivalentne patronaže: Uručeni certifikati medicinskim sestrama/tehničarima

.

U Mostaru su danas svečano uručeni certifikati za 22 medicinske sestre i tehničara iz domova zdravlja Mostar, Stari Grad Mostar, Livno i Tomislavgrad, a koji su u okviru projekta „Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini“ (ProSes) uspješno završili obuku iz pružanja sestrinskih usluga u zajednici (polivalentna patronaža).

Također, ovom prilikom direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini Barbara Dätwyler Scheuer zvanično je uručila ravnateljima četiri doma zdravlja medicinsku i nemedicinsku oprema ukupne vrijednosti 126.858 KM.

Opremu je donirala Vlada Švicarske u sklopu projekta “Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini” (ProSes), a koristit će se za pružanje unaprjeđenih usluga polivalentne patronaže.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i federalni ministar zdravstva doc. dr. Vjekoslav Mandić.

„Znanje koje su u okviru ove edukacije stekle medicinske sestre i tehničari, kao i uručena medicinska i nemedicinska oprema, sasvim sigurno će unaprijediti dostupnost, kvalitetu i učinkovitost pružanja usluga najranjivijim skupinama stanovništva na ovom području, kazao je tom prilikom dr. Mandić.

Projekat ProSes je uspješno podržao uvođenje usluga polivalentne patronaže/sestrinstva u zajednici i u domovima zdravlja u Tuzli, Odžaku, Brčkom, Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru.  

ProSes, koji podržava i finansira Vlada Švicarske sredstvima u iznosu od 8 miliona KM, provodi se u cijeloj Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Pored rada na unaprjeđenju usluga zdravstvene njege u zajednici, projekat se bavi i regulativom u oblasti sestrinstva kao i visokoškolskim obrazovanjem medicinskih sestara/tehničara.