Štampa

Uručeni certifikati "Vrtići - prijatelji zdrave ishrane"

.

U Sarajevu su danas predstavnicima četiri vrtića iz Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Kantona 10 svečano uručeni certifikati „Vrtić – prijatelji zdrave ishrane“.

Ovi vrtići su prošli višemjesečni program u cilju ispunjavanja kriterija za dodjelu naslova „Vrtić - prijatelj zdrave ishrane“, međunarodne akreditacione sheme koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija za promoviranje zdrave ishrane i prevenciju oboljenja vezanih za nepravilnu ishranu.

Akreditiranje vrtića se provodi u okviru intersektorskog programa „Zdravo jedi, zdravo rasti“ koji implementiraju Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, uz podršku UNICEF-a BiH.

Tijekom procesa akreditacije, vrtići su radili na ispunjavanju zadatih kriterija, a uposlenici, djeca, kao i njihovi roditelji su prošli određene edukacije.  

Cilj projekta je pružanje efikasnog odgovora na javnozdravstvene probleme vezane za nepravilnu ishranu i uključuje aktivnosti vezane za promociju zdrave ishrane i fizičku aktivnost. Odgovarajuća ishrana osnovni je preduslov za postizanje optimalnog rasta i razvoja djece i dostizanja najvećeg mogućeg standarda zdravlja.

Cjelokupni proces, između ostalog, podrazumijevao je definiranje politike o ishrani na nivou vrtića, unapređenje kapaciteta uže i šire vrtićke zajednice za promoviranje zdrave ishrane uključujući osiguranje sredine koja podržava zdravu ishranu, unapređenje suradnje sa zdravstvenom službom i drugim akterima u zajednici, kao i samog programa rada sa djecom u smislu promocije zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.

Certifikate je predstavnicima četiri vrtića uručila pomoćnica federalne ministrice obrazovanja i nauke Nadija Bandić.

U prethodnom periodu, kroz proces ove akreditacije prošlo je šest vrtića iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća, Čapljine i Goražda.