Štampa

Zavod za javno zdravstvo FBiH: Povodom porasta broja oboljelih od morbila

.

Porast broja morbila ili ospica koji je zabilježen u 2019. godini u Federaciji BiH (113 prijavljenih slučajeva u Kantonu Sarajevo, 7 u Srednjobosanskom i 1 u Zeničko-dobojskom kantonu) predstavlja rizik za daljnje širenje ove bolesti među osjetljivom populacijom u Federaciji BiH.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, odmah po saznanju o povećanom broju oboljelih, uputio dopis svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo da se intenziviraju mjere za sprječavanje širenja bolesti, u skladu sa Strateškim planom eliminacije morbila, rubeole i prevencije kongenitalne infekcije virusom rubeole evropskog regiona Svjetske zdravstvene organizacije, što znači jačanje sistema nadzora koje uključuje temeljito istraživanje slučajeva, njihovo laboratorijsko potvrđivanje i povećan stepen vakcinisanih.

Posljednjih godina, u Federaciji BiH registriraju se niži obuhvati imunizacijom djece cjepivom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP cjepivo). U 2016. godini, obuhvat je iznosio 63,5% za prvu dozu cjepiva, u 2017. godini 62,8% i u 2018. godini 82,1%. Niže vrijednosti obuhvata imunizacijom, od ciljnih 95%, zabilježene su u svim kantonima u Federaciji BiH, što ostavlja mogućnost širenja virusa među osobama koje nisu zaštićene.

Morbili su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljive populacije protiv morbila, predstavlja prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti.

Cijepljenje djece protiv morbila je ključna javnozdravstvena strategija u kontroli ove bolesti, kako kod nas tako i u drugim zemljama. Sigurno i učinkovito MRP cjepivo je u upotrebi u Bosni i Hercegovini skoro četrdeset godina. Prema Programu imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, predviđene su dvije doze MRP cjepiva, u dobi od 12. mjeseci i u šestoj godini, a sva propuštena cijepljenja se mogu nadoknaditi.

Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju cijepljenja su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalnih epidemija.

(Zavod za javno zdravstvo FBiH)