Štampa

Oktobar/listopad je mjesec u kojem se obilježava Europski dan doniranja organa (EODD)

U oktobru/listopadu svake godine obilježava se Europski dan doniranja organa (EODD) s ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju doniranja organa, tkiva i stanica kao načinu spašavanja života, te poticanja javne rasprave o ovoj temi.

EODD je prilika da se oda počast svim donorima organa i njihovim obiteljima te zahvali zdravstvenim profesionalcima uključenim u program transplantacije koji svojim napornim radom pomažu u spašavanju života i poboljšanju kvalitete života mnogih ljudi.

Ove godine Europski dan doniranja organa i zahvale donorima obilježen je okruglim stolom „Etički i religijski aspekti doniranja organa“ koji je u organizaciji Donorske mreže BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH, održan 10.10.2020. godine u Sarajevu.

Osim okrugog stola, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo, postavilo je info pult na platou Skenderije gdje su građani mogli dobiti informacije i potpisati donorske kartice.

Informacije o aktivnostima koje će se u povodu obilježavanja EODD-a održati u Sarajevu, Zenici, Goraždu i Tuzli, kao i završnoj javnoj tribini u Ključu bit će dostupne na internet stranici Dorske mreže BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH. 

Federalno ministarstvo zdravstva podržava aktivnosti koje Donorska mreža BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH organiziraju u sklopu obilježavanja Europskog dana doniranja organa.

Ovdje možete pogledati video prilog s Okruglog stola održanog u Sarajevu koji je pripremila Donorska mreža BiH.