Štampa

31. maj - Svjetski dan bez duhanskog dima pod sloganom "Obećanje za prestanak pušenja"

.

smokingOd 1988. godine, usvajanjem Rezolucije WHA 42.19 donesena je odluka o obilježavanju 31. maja kao Svjetskog dana bez duhanskog dima. Od tada, svake godine na ovaj datum, zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije ujedinjene su u obilježavanju Svjetskog dana bez duhanskog dima, s ciljem fokusiranja pažnje relevantnim ustanovama, civilnom društvu i građanima na pandemiju pušenja u svijetu, koje godišnje uzrokuje 8 milijuna smrtnih slučajeva uslijed aktivnog pušenja i 1,2 milijuna smrtnih slučajeva uslijed pasivnog pušenja.

Ove godine 31.maj obilježava se pod sloganom “Obećanje za prestanak pušenja”, a  posvećen je jačanju svijesti javnosti i građana o štetnom djelovanju duhanskog dima na  zdravlje, povećanje troškova zdravstvene i socijalne zaštite, te narušavanje okoliša cijele zajednice.

Ne postoji nijedan tako pouzdano argumentiran, te naučno i stručno dokazan oblik svjesnog uništavanja zdravlja, kao što je konzumacija duhanskih proizvoda.

Više o Svjetskom danu bez duhanskog dima možete pronaći na linku Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne I Hercegovine