Štampa

Održana svečana dodjela počasnih zvanja primarijus zdravstvenim radnicima u FBiH

.

slika web primarijatiU sali Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održana je svečanost u povodu dodjele počasnih zvanja primarijus zdravstvenim radnicima u Federaciji BiH za 2021.godinu.


Odlukom Federalnog ministarstva zdravstva, počasno zvanje primarijus dobila su 84 zdravstvena radnika.
Pomoćnik federalnog ministra zdravstva, prim.dr. Goran Čerkez, istakao je da su zdravstveni radnici tokom pandemije COVID-19 iznijeli najveću javnozdravstvenu krizu, te da ovo počasno zvanje ima posebnu vrijednost.
Dodjela primarijata organizuje se svake godine u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, a tema ove godine je „Naša planeta, naše zdravlje“.
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je 13 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta svake godine uzrokovano ekološkim utjecajima koji se mogu izbjeći. To uključuje i klimatsku krizu koja je najveća prijetnja po zdravlje ljudi, a koja je i zdravstvena kriza.
Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija povodom Svjetskog dana zdravlja odlučila usmjeriti globalnu pažnju na stvaranje održivih i inovativnih uslova koji omogućavaju ljudima kvalitetniji život.