Štampa

Obilježavanje 12.maja, Međunarodnog dana sestrinstva

.

dan medicinskih sestara-2022Međunarodni dan sestrinstva u svijetu se obilježava 12. maja.
Ovaj datum se povezuje s rođenjem Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, te je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije.

Prilika je to da se oda priznanje neprocjenjivom doprinosu i nemjerljivoj ulozi medicinskih sestara-tehničara koji, posebno u doba pandemije COVID-19, iskazuju enormne napore u pružanju svakodnevne kvalitetne njege za sve bolesnike. Ove godine, u okviru obilježavanja ovog važnog datuma, u Brčkom će biti održana promocija Priručnika sa standardnim operativnim procedurama zdravstvene njege za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite, te predstavljena ostala ključna dostignuća u okviru projekta osnaživanja sestrinske profesije i jačanju kapaciteta medicinskih sestara-tehničara.
Priručnici su izrađeni u okviru projekta „Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes)“s ciljem unapređenja kvaliteta usluga koje pružaju medicinske sestre-tehničari.
Federalno ministarstvo zdravstva svim medicinskim sestrama i tehničarima upućuje iskrene čestitke povodom Međunarodnog dana sestrinstva.