Štampa

Međunarodna konferencija o donorstvu i transplantacijama

.

EODD logo1U hotelu „Hills“ u Sarajevu, u subotu 22. oktobra 2022. godine bit će održana Međunarodna konferencija o donorstvu i transplantacijama. Konferencija se organizira kao početna aktivnost u okviru Projekta tehničke podrške jačanju transplantacija i doniranja organa u BiH, kao i obilježavanja Europskog dana darivanja organa.

 Cilj konferencije je okupiti sve relevantne predstavnike zdravstvenih ustanova koje sudjeluju u programu transplantacije u FBiH, a kako bi se sagledale mogućnosti i predložile konkretne mjere za unapređenje programa transplantacije u Federaciji BiH, afirmiralo donorstvo i potaknule aktivnosti na podizanju svijesti javnosti o značaju doniranja organa, kao i prezentirale dobre prakse u regiji i Republici Turskoj.

Konferenciju organiziraju Federalno ministarstvo zdravstva i Donorska mreža u Bosni i Hercegovini zajedno sa partnerima iz Republike Turske - Turskom transplant fondacijom i Međunarodnom mrežom za transplantacije, Bezmialem Vakif Univezitetom, Univerzitetom zdravstvenih nauka – Centrom za izučavanje zdravstvenih nauka Balkana, Medicinskim fakultetom Univerziteta Gazi, Udruženjem transplant koordinatora, Udruženjem turskih intenzivista i Zdravstvenim diplomatskim društvom, uz financijsku podršku Turske agencija za razvoj (TIKA).

Dnevni red možete pogledati ovdje.