Štampa

Održana obuka za korištenje defibrilatora na aerodromima u Mostaru i Sarajevu

.

U ponedjeljak 19.09. u prostorijama Zračne luke u Mostaru, te utorak 20.09.2016. godine, u prostorijama Međunarodnog aerodroma Sarajevo, održana je obuka za korištenje defibrilatora koji će se koristiti u slučaju potrebe za hitnim intervencijama u Zračnoj luci Mostar te Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Štampa

Više od 130 učesnika radionice u okviru IPA projekta AdriaHealthMob

.

Više od 130 učesnika prisustvovalo je današnjoj radionici u Sarajevu koju je u okviru IPA projekta „Jadranski model održive mobilnosti u području zdravstvene zaštite“ organiziralo Federalno ministarstvo zdravstva.

Štampa

IPA AdriaHealthMob

.

O PROJEKTU

Na osnovu potpisanog IPA Ugovora o subvenciji zaključenog između "Direzione Affari della Presidenza, Politiche Legislative e Comunitarie programmazione, Parci, Territorie, Valutalizioni ambientali, Energia-Servizio Cooperazione Territoriale-IPA Adriatic" koja nastupa kao Upravno tijelo Jadranskog programa prekogranične saradnje i Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 131. sjednici, održanoj 10.09.2014. godine, donijela Odluku o prihvatanju granta namijenjenog za finansiranje Projekta Jadranskog modela održive mobilnosti u oblasti zdravstvene zaštite.

Ukupan budžet za implementaciju Projekta osiguran je iz granta Europske pomoći za unapređenje regionalne saradnje u oblasti zdravstva između osam zemalja IPA jadranske inicijative (Federacija BiH, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, Grčka, Italija i Slovenija) u smislu unapređenja razmjene informacija, dostupnosti zdravstvenih usluga, racionaliziranja mobilnosti korisnika i pružaoca zdravstvenih usluga.

Poseban značaj implementacije navedenog projekta predstavlja činjenica da je Federaciji Bosne i Hercegovine i uopće Bosni i Hercegovini prvi put dodijeljen liderski status u implementaciji IPA projekta, odnosno Federalnom ministarstvu zdravstva.

Liderska uloga Federalnog ministarstva zdravstva podrazumijeva obavljanje koordinacije sa svim partnerima, procesuiranje finansijskih sredstava, davanja saglasnosti za dostavljene izvještaje, kao i odgovornosti za implementaciju i rezultate.

Projekat (u daljem tekstu: AdriHealthMob) koordinira i implementira Federalno ministarstvo zdravstva, Sektor za implementaciju projekata.