Datum objave: 27.05.2009

Otvorene nove prostorije na Klinici za onkologiju u Sarajevu

otvorene nove prostorije na klinici za onkologiju u sarajevuSvečanim presijecanjem vrpce danas su zvanično otvoreni Odsjek za ambulantnu hemoterapiju i nove prostorije Odjeljenja za radioterapiju Klinike za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Otvaranjem novog Odsjeka za ambulantnu hemoterapiju omogućeni su komforniji i humaniji uvjeti liječenja za pacijente i normalniji uvjeti za rad osoblja, a sa dosadašnjih pet kreveta za primanje terapije novoizgrađenim prostorom dobiveno je još 16 kreveta.

U proširenim kapacitetima za radioterapiju Klinike za onkologiju KCUS-a smješten je novi telekobalt aparat EQINOX kojim je zamijenjen u potpunosti amortizovan 27 godina star aparat i telekobalt aparat CIRUS koji je svojevremeno donirala Međunarodna agencija za atomsku energiju koji je smješten u novi bunker.

Generalni direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović istaknuo je da će zahvaljujući tim aparatima biti skraćeno vrijeme čekanja na tu vrstu liječenja sa šest do osam na tri do četiri sedmice.

Izgradnju novog prostora KCU Sarajevo realizirao je uglavnom iz vlastitih sredstava (1,7 miliona KM) uz finansijsku pomoć resornog ministarstva u Vladi KS-a (145.000 KM). Vlada FBiH sudjelovala je sa 1,5 miliona KM u nabavci aparata za radioterapiju.

Svečanu vrpcu presjekli su Nirma Mašić, bivša pacijentica Klinike za onkologiju KCUS-a i federalni ministar zdravstva prim. dr Safet Omerović.