Datum objave: 25.06.2009

Konferencija o reproduktivnom zdravlju

Konferencija o reproduktivnom zdravljuU organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva i turske nevladine organizacije "Yisav", a u saradnji sa Udruženjem ginekologa i perinatologa Federacije BiH, u Sarajevu je danas održana jednodnevna konferencija o reproduktivnom i seksualnom zdravlju kojoj je prisustvovalo oko 60 ginekologa i perinatologa iz Turske, te oko 40 domaćih stručnjaka iz ove oblasti.

U svom pozdravnom obraćanju, federalni ministar zdravstva prim. dr Safet Omerović je istaknuo da je reproduktivno zdravlje tema od izuzetno važnog značaja za Bosnu i Hercegovinu s obzirom da se naša zemlja suočava sa problemom „bijele kuge“.

Ministar Omerović je kazao da Federalno ministarstvo zdravstva ovom problemu pridaje veliki značaj te s tim u vezi naglasio da su Osnovnim paketom zdravstvenih prava koji je na prijedlog Ministarstva u februaru ove godine usvojio Parlament FBiH, predviđena dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje na teret zdravstvenog osiguranja za žene do 37. godine života.

On je dodao i to da Federalno ministarstvo zdravstva aktivno radi i na izradi programa prevencije raka grlića maternice u FBiH.

Ministar Omerović se zahvalio predstavnicima organizacije „Yisav“ i stručnjacima iz Turske na njihovoj dosadašnjoj pomoći i podršci te napomenuo da će i današnja konferencija dati određene putokaze za poboljšanje reproduktivnog zdravlja, a samim tim i poboljšanja nataliteta u Federaciji BiH.