Datum objave: 25.03.2009

Svečano otvorena obnovljena Pedijatrijska klinika Jezero

Svečano otvorena obnovljena Pedijatrijska klinika JezeroU Sarajevu je danas zvanično otvorena restaurirana Pedijatrijska klinika na lokalitetu Jezero, a svečanu vrpcu presjekao je šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje desetogodišnji Adnan Mević.

Pedijatrijska klinika osnovana je 1947. na lokalitetu "Jezero" kao prva specijalizirana stacionarna institucija za liječenje djece u Bosni i Hercegovini i Sarajevu s kapacitetom od 60 kreveta. Kako su potrebe s kapacitetom kreveta rasle, tako je i Klinika postepeno postajala veća te je 1991. imala 250 postelja za pacijente i majke pratilje. Početkom rata, u maju 1992. godine, Klinika je preseljena na Koševo.

Početkom marta ove godine Klinika počinje s radom na starom lokalitetu "Jezero", u novoopremljenim prostorijama gdje raspolaže sa 6.500 kvadratnih metara prostora. Trenutno, ova visoko specijalizirana institucija funkcionira s kapacitetom od 130 kreveta standardne njege i 30 kreveta intenzivne njege. Planirano je da zdravstvenu usluge pruža 253 uposlenika, od čega 46 ljekara, 143 medicinske sestre, dok će ostali raditi u pratećim službama.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, državnih organa i institucija Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, Kantona Sarajevo, uprave Grada Sarajeva, sarajevskih općina, te brojni ljekari, profesori i bivši pacijenti klinike.

Posjetiocima su se prigodnim govorima obratili generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Faris Gavrankapetanović, predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić i premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić.