Datum objave: 25.02.2009

Ministar Omerović razgovarao sa ambasadoricom Republike Francuske

Ministar Omerović razgovarao sa ambasadoricom Republike FrancuskeFederalni ministar zdravstva prim. dr. Safet Omerović primio je danas u Sarajevu ambasadoricu Republike Francuske u BiH Maryse Berniau i dr. Thiery Guillauma sa kojima je razgovarao o jačanju postojeće saradnje dvije zemlje u oblasti zdravstva te uspostavljanju centralnog Odjeljenja intenzivne njege u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Dr. Thiery već duže radi na uspostavljanju centralnog multidisciplinarnog Odjeljenja intenzivne njege u KCUS-u u kojem bi ljekari različitih internističkih specijalnosti na jednom mjestu pružali tretman najtežim pacijentima.

Ovo odjeljenje bi, kako je rečeno na današnjem sastanku, zvanično trebalo biti otvoreno u drugoj polovini aprila. Pored toga što će na njegovom čelu određeno vrijeme biti dr. Thiery, i dio opreme za ovu jedinicu intenzivne njege donirat će francuske bolnice.

S tim u vezi, na današnjem sastanku se razgovaralo o mogućnostima proširivanja ovog projekta i na druge zdravstvene ustanove, to jest uspostavi takvih odjeljenja u drugim bolnicama u Federaciji BiH, ali i uvođenju subspecijalističkog studija iz intenzivne njege.

Ministar Omerović je istaknuo da bi uspostavljenje ovakvog Odjeljenja intenzivne njege u KCU Sarajevo trebalo pokazati sve prednosti takve organizacije na osnovu čega bi se mogao napraviti mnogo veći projekt koji bi obuhvatio cijelu Federaciju BiH.

On je dodao da će za implementaciju ovog dugogodišnjeg projekta koji podrazumijeva i stručno usavršavanje biti neophodna, prije svega, kadrovska pomoć iz Francuske. S tim u vezi, dr. Thiery je istaknuo da ovaj projekt podržava i Francusko udruženje ljekara intenzivne njege.