Datum objave: 25.01.2010

Trening za postupanje u slučajevima nasilja u porodici

Trening za postupanje u slučajevima nasilja u porodiciU organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva u Sarajevu je održan dvodnevni trening trenera koji će provoditi edukaciju zdravstvenih radnika za postupanje u slučajevima nasilja u porodici.

Trening trenera su proveli eksperti iz oblasti primarne zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, policije, prava i stručnjaci iz oblasti nasilja u porodici, a proveden je na osnovu posebno izrađenog Priručnika za trening i edukaciju zdravstvenih radnika za postupanje u slučajevima nasilja u porodici.

Cilj ovog treninga je obuka posebnih timova trenera iz svakog kantona koji će u narednom periodu provoditi edukaciju zdravstvenog osoblja u oko 150 zdravstvenih ustanova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Federaciji BiH, to jest, u svim domovima zdravlja i službama za hitnu medicinsku pomoć u FBiH.

Osnovna namjera je da kroz edukaciju prođu oni zdravstveni radnici koji se sa slučajevima nasilja u porodici najčešće i susreću, odnosno specijalisti porodične medicine i ljekari opće prakse, psiholozi i psihijatri u centrima za mentalno zdravlje, specijalisti urgentne medicine i ginekolozi, kao i medicinske sestre i tehničari.

Ova aktivnost proistekla je iz Strateškog plana za prevenciju nasilja u porodici za FBiH za period 2009-2010. godina koji je usvojila Vlada FBiH, a u čijoj su izradi učestvovali predstavnici nadležnih ministarstava i eksperti iz nevladinog sektora.

U nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva je provođenje edukacije i treninga zdravstvenih radnika, a cilj je:

• Podizanje svijesti zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da u neposrednom kontaktu sa žrtvom nasilja budu senzibilirani u smislu utvrđivanja da se radi o žrtvi nasilja
• Edukacija zdravstvenih radnika za postupanje u slučajevima nasilja u porodici
• Podizanje svijesti o obaveznom prijavljivanju žrtve nasilja
• Obezbjeđenje potpune zaštite i povjerljivosti žrtvinih podataka
• Razrada sistema prosljeđivanja žrtve nasilja ovlaštenim institucijama bez dodatnog traumatiziranja žrtve
• Obezbijedit će se jedinstveni sistem postupanja sa žrtvama nasilja na području cijele Federacije BiH.

Trening trenera finansijski je podržala Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine.