Datum objave: 01.04.2011

Epidemija zaušnjaka u tri kantona

Epidemija zaušnjaka u tri kantonaFederalno ministarstvo zdravstva je na osnovu stručnog mišljenja i prijedloga Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, donijelo odluku o proglašenju epidemije zaušnjaka (parotitis ep.) na području Zeničko-dobojskog, Srednjebosanskog i Sarajevskog kantona.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u periodu od kraja godine do sredine marta 2011. godine na području FBiH registrovan je višestruki porast oboljelih od zaušnjaka u odnosu na isti period u prethodnim godinama.

Tako je u navedenom periodu registrovano 1.100 oboljelih, dok je u istom periodu 2010. godine registrovano 170, odnosno 2009. godine 35 oboljelih. Epidemijsko izbijanje zaušnjaka registrovano je u ZDK (393 oboljelih), SBK (665 oboljelih) i KS (122 oboljela).

Većina oboljelih pripada dobnoj skupini 15-19 godina (47%), zatim 20-29 godina (30%), mlađi od 14 godina (13%), te stariji od 30 godina (9%), dok je 66% oboljelih muškog spola.

Prema programu obavezne vakcinacije na području FBiH, sva djeca vakcinu MRP (morbilli, rubeola, parotitis) trebaju primiti u 12 mjesecu života, dok se revakcinacija obavlja u šestoj godini života.

Obzirom na proglašenje epidemije pojačane su uobičajene epidemiološke mjere nadzora i kontrole, što između ostalog podrazumijeva i aktivno traženje sve djece do 14 godina koja nisu dobila dvije doze MRP vakcine (morbilli, rubeola, parotits).

Zaušnjaci su zarazno virusno oboljenje koje se širi putem zraka (kihanjem i kašljanjem zaraženih osoba) ili putem predmeta koji su koristile zaražene osobe. Simptomi su visoka tjelesna temperatura, glavobolja, slab apetit, malaksalost te oticanje podušnih žlijezda. U većini slučajeva oporavak protekne bez problema, ali se rjeđe mogu javiti i komplikacije (orchitis, meningitis, pancreatitis).

U cilju zaštite zdravlja stanovništva FBiH zdravstvene službe aktivno prate situaciju i poduzimaju sve potrebne mjere.