Datum objave: 29.04.2011

Nastavak saradnje u oblasti dječije kardiohirurgije

Nastavak saradnje u oblasti dječije kardiohirurgijeFederalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović razgovarao je sa predstavnicima Švedskog medicinskog programa za BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te je tom prilikom dogovoren nastavak saradnje u oblasti dječije kardiohirurgije i u naredne četiri godine.

Švedski medicinski program za BiH se uz, pomoć IOM, provodi još od 1995. godine, a od 2009. godine je u okviru ovog programa uspostavljena saradnja i u oblasti dječije kardiohirurgije.

Cilj četverogodišnjeg projekta je razvoj i uspostavljanje dječije kardiohirurgije u KCU Sarajevo gdje bi domaći ljekari mogli samostalno zbrinuti više od 70 posto intervencija iz oblasti dječije kardiohirurgije.

Projekt podrazumijeva programe edukacije bh. medicinskih timova u Švedskoj i Sarajevu, te dolaske švedskog medicinskog tima koji će u saradnji sa domaćim ljekarima obavljati pedijatrijske kardiohirurške intervencije u KCU Sarajevo.

Inače, od marta 2009. godine švedski kardiohirurški tim je u saradnji sa domaćim ljekarima u KCU Sarajevo uradio 63 pedijatrijske kardiohirurške operacije, te 28 kateterizacija.