Datum objave: 11.05.2011

U Novom Gradu konstituiran prvi općinski zdravstveni savjet u FBiH

U Novom Gradu konstituiran prvi općinski zdravstveni savjet u FBiHU Sarajevu je danas održana konstituirajuća i prva sjednica Zdravstvenog savjeta Općine Novi Grad - prvog općinskog zdravstvenog savjeta na području Federacije BiH.

Tim povodom upriličena je i svečanost kojoj su, pored predstavnika Općine Novi Grad, prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Doma zdravlja Novi Grad, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, nevladinih organizacija, kao i UNDP-a.

Prisutnima se na početku obratila pomoćnica načelnika općine Rada Lukić koja je ujedno izabrana i za predsjednicu formiranog Zdravstvenog savjeta te se tom prilikom zahvalila svima koji su pomogli u pokretanju ovog projekta.

Savjetnik federalnog ministra zdravstva dr. Zlatko Čardaklija je u svom obraćanju napomenuo da bi zdravstveni savjet trebao da kroz svoj rad osigura bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za sve građane općine, ali i da bude primjer ostalim općinama u integriranju svih elemenata socijalne zaštite i obrazovanja, te ostalih sektora u cilju pružanja sveobuhvatne usluge namijenjene poboljšanju zdravlja pojedinaca i zajednice u cjelini.

Dodao je da je uspostava, kao i prava i obaveze zdravstvenih savjeta predviđena, Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti te Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata.

Uz čestitke Općini, dr. Čardaklija je Zdravstvenom savjetu zaželio uspješan rad izražavajući nadu da će biti pokretačka snaga za formiranje zdravstvenih savjeta i u drugim općinama.

Izražena je i zahvalnost UNDP koji je pomogao u uspostavljanju ovog zdravstvenog savjeta.