Datum objave: 12.05.2011

Obilježava se Međunarodni dan sestrinstva

Obilježava se Međunarodni dan sestrinstvaU organizaciji Komore medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ održana je centralna manifestacija povodom obilježavanja 12. maja – Međunarodnog dana sestrinstva.

Čestitajući prisutnima u ime uposlenika Federalnog ministarstva zdravstva i u svoje lično ime Međunarodni dan sestrinstva, federalni ministar prof. dr. Rusmir Mesihović je u svom pozdravnom obraćanju istaknuo da su medicinske sestre i tehničari temelj svakog, pa tako i zdravstvenog sistema Federacije BiH.

-Velikom požrtvovanošću i posvećenošću u obavljanju svog posla medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje zaista čine temelj zdravstvenog sistema – istaknuo je, između ostalog, federalni ministar Mesihović, dodavši da su medicinske sestre i tehničari jedna od osnovnih karika u osiguranju dostupnosti i jednakosti zdravstvenoj zaštiti.

Ministar Mesihović je i ovom prilikom u ime uposlenika Ministarstva i svoje lično uputio čestitke u povodu obilježavanja 145 godina rada Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš" koja je bila domaćin današnje manifestacije.

Prisutnima su se obratili i dr. Bakir Nakaš, direktor Bolnice, kao i predsjednik Komore Sead Džomba, te je upriličena i dodjela priznanja sestrama i tehničarima koji odlaze u penziju.

Ovogodišnji Međunarodni dan sestrinstva obilježava se pod motom „Zatvorimo jaz: povećanje dostupnosti i jednakosti“.

U sklopu obilježavanja ovog dana Međunarodnog dana sestrinstva u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva će se u Sarajevu u ponedjeljak 16. maja održati okrugli stol na kojem će se prezentirati značaj ovogodišnjeg mota dana sestrinstva.