Datum objave: 16.05.2011

Delegacija BiH u kojoj je i ministar Mesihović na Skupštini WHO-a

Delegacija BiH u kojoj je i ministar Mesihović na Skupštini WHO-aDelegacija Bosne i Hercegovine u kojoj je i federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović učestvuje na redovnom zasjedanju 64. Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije koja se održava od 16. do 24. maja u Ženevi.

Tokom zasjedanja, razgovarat će se o brojnim pitanjima vezanim za zdravstvo i djelovanje Svjetske zdravstvene organizacije, a neke od planiranih tema sastanka su i Milenijumski razvojni ciljevi, pripremljenost zemalja za pandemijsku gripu, imunizacija, prevencija i kontrola nezaraznih bolesti, ishrana dojenčadi i djece, kao i prevencija dječijih povreda, jačanje zdravstvenih sistema itd.

Na marginama zasjedanja, federalni ministar zdravstva prof. dr. Mesihović se danas sastao sa ministrom zdravlja Crne Gore doc. dr. Miodragom Radunovićem te je tom prilikom dogovorena saradnja između dva ministarstva u oblasti reformi zdravstvene zaštite. Također, ministar Mesihović se susreo i sa ministrom zdravlja Republike Srbije prof. dr. Zoranom Stankovićem, te delegacijom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske.

U poslijepodnevnim satima planiran je i sastanak članova delegacije Bosne i Hercegovine sa direktoricom Regionalnog ureda WHO-a za Evropu Zsuzsannom Jakab, a tokom sastanka će se razgovarati o prioritetima u saradnji u narednom periodu.

Svjetska zdravstvena skupština je redovni godišnji sastanak predstavnika 193 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije, a u delegaciji Bosne i Hercegovine su ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS prof. dr. Ranko Škrbić.