Datum objave: 31.05.2010

Svjetski dan bez duhanskog dima

dan bez_dimaSvjetski dan bez duhanskog dima obilježen je danas i u Federaciji BiH te je tim povodom ispred sarajevske Katedrale organizirana ulična akcija, dok je Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH i nevladinom organizacijom Partnerstvo za javno zdravlje organizirao niz aktivnosti tokom kojih su studenti medicine građanima dijelili promotivni materijal.

Organizatori ulične akcije u Sarajevu bili su Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Fondacija Fami, Sarajevo zdravi grad, Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, NarkoNE, osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, „Porodice ef. Ramić“ i „Kovačići“. 

Tom prilikom volonteri su građanima dijelili promotivni materijal, a u akciji su učestvovali i učenici osnovnih škola sa svojim radovima o temi borbe protiv pušenja.

Ove godine, 31. maj obilježava se pod sloganom "Duhan-Marketing-Žene" s ciljem privlačenja pozornosti javnosti na štetne efekte marketinga duhanskih proizvoda na žene i djevojke koje čine 20 posto od milijardu pušača na svijetu i čiji je broj u stalnom porastu. 

pdf Bilten zavoda za javno zdravstvo FBIH posvećen 31. maju (179 KB)