Datum objave: 23.05.2011

Održana Koordinacija ministara zdravstva

Održana Koordinacija ministara zdravstvaU Sarajevu je danas održana Koordinacija ministara zdravstva u Federaciji BiH na kojoj je usvojen program implementiranja prioritetnih mjera zdravstvene zaštite iz Programa rada Federalnog ministarstva zdravstva za prvih 100 dana rada Vlade FBiH.

Prioritetnim mjerama je predviđeno unapređenje rada porodične medicine, a sve u cilju bolje organizacije rada ambulanti porodične medicine, povećane propulzivnosti pacijenata kroz sistem, kao i efikasnijeg i bržeg ostvarivanja zdravstvene zaštite.

Predviđeno je i proširenje liste primarne laboratorijske dijagnostike, ali i bolja organizacija uzimanja krvnih uzoraka za provođenje laboratorijske dijagnostike, kako pacijenti iz manjih općina ne bi morali radi ovih procedura putovati u susjedne općine. Također, prioritetne mjere podrazumijevaju i provedbu zakonskih odredbi prema kojima se pojedine grane specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite pacijentima trebaju osigurati u općini njihovog prebivališta.

Definiranjem stručnih uvjeta za provođenje koronarografije, kao i određenim izmjenama u načinu finansiranja ovih usluga od strane fondova zdravstvenog osiguranja, namjerava se standardizirati pružanje ove usluge, ali i osigurati sredstva za finansiranje većeg broja kardiohirurških operacija.

Federalno ministarstvo zdravstva imenovalo je i Stručnu grupu iz oblasti interventne kardiologije koja treba da sačini doktrinarni pristup i prijedlog Federalne mreže za tretman akutnog infarkta s ciljem da PCI metod urgentne koronarografije i koronarne intervencije bude jednakomjerno dostupan svim osiguranicima sa teritorije FBiH.

Jedna od prioritetnih mjera je i početak aktivnosti na uspostavi osnovnih principa i načela informatizacije sektora zdravstva FBiH te je, s tim u vezi, Federalno ministarstvo zdravstva formiralo Koordinaciono tijelo zaduženo za uspostavu i kreiranje zdravstveno-informacionog sistema FBiH. Krajnji produkt ovog opsežnog projekta bi trebala biti elektronska zdravstvena kartica.

U narednom periodu, namjerava se pokrenuti i rješavanje pitanja u vezi liste esencijalnih lijekova FBiH, odnosno usaglašavanje i dopuna postojećih pozitivnih listi lijekova kantona.