Datum objave: 24.04.2023

Obilježen Svjetski dan zdravlja i dodijeljena počasna zvanja primarijus zdravstvenim radnicima u FBiH

Federalno ministarstvo zdravstva, u saradnji sa Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini, organiziralo je 06. aprila 2023. godine, u hotelu Hills u Sarajevu, svečanost povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, kao i dodjelu priznanja počasnog zvanja primarijus zdravstvenim radnicima Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je „Zdravlje za sve“, a u Federaciji BiH tema je fokusirana i na muško zdravlje, prvenstveno u  kontekstu prevencije malignih oboljenja.

„Kako bismo dostigli univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i kako bi moto 'zdravlje za sve' postao realnost, potrebno je osigurati pristup visoko kvalitetnim zdravstvenim uslugama, profesionalne zdravstvene radnike koji su garancija kvalitete usluge, ali i spremnost i odlučnost cjelokupnog društveno - političkog sistema da investira u univerzalnu zdravstvenu pokrivenost. Ujedno zdravstvo se mora prestati posmatrati kao trošak, već investicija u zdravu budućnost ove zemlje“, istakla je pomoćnica  federalnog ministra zdravstva, dr. Marina Bera.

Tokom svečanosti, dodijeljena su i počasna zvanja primarijus zdravstvenim radnicima u Federaciji BiH. Odlukom Federalnog ministarstva zdravstva, počasno zvanje primarijus dobilo je 115 zdravstvenih radnika.

Dodjela primarijata organizuje se svake godine u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja.