Datum objave: 09.05.2023

Obilježen Međunarodni dan sestrinstva - 12. svibanj

Stručnim skupom organiziranim u sarajevskom hotelu Hills, a koji je okupio medicinske sestre - tehničare, predstavnike resornih ministarstava i rukovoditelje zdravstvenih ustanova iz Federacije Bosne i Hercegovine, obilježen je 12. svibanj - Međunarodni dan medicinskih sestara. 

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Naše medicinske sestre-tehničari. Naša budućnost”, čime se ističe neophodnost djelovanja kako bi se sestrinstvo suočilo s globalnim zdravstvenim izazovima i poboljšalo zdravlje za sve. 

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac istakao je da je to prilika da se oda priznanje neprocjenjivom doprinosu i nemjerljivoj ulozi medicinskih sestara-tehničara, koje iskazuju enormne napore u pružanju svakodnevne kvalitetne skrbi svim bolesnicima. 

“Naglašavam da Federalno ministarstvo zdravstva ulaže značajne napore u razvoj sestrinstva, što uključuje i provedbu Projekta jačanja sestrinstva, koji Vlada Švicarske financijski podržava već dugi niz godina, a implementira Fondacija fami. 

Vi, medicinske sestre i tehničari, uložili ste svoje znanje i iskustvo, a vaši rezultati opravdavaju naše strateško opredjeljenje. Projektom jačanja sestrinstva želimo nastaviti jačati ulogu patronažne sestre-tehničara, ali ojačati i kompetencije i vještine koje suvremena medicinska sestra ima.”

Menadžer Projekta jačanje sestrinstva u BiH Eldin Fišeković naglasio je da je sestrinska radna snaga u svakom zdravstvenom sustavu i svijetu prepoznata kao vitalna radna snaga.

“Ne postoji zdravstveni sustav koji je moguće organizirati na kredibilan način bez jakih educiranih, kompetentnih i kredibilnih medicinskih sestara. One čine više od 50% zaposlenih u zdravstvenom sustavu”.

Od 2012. godine projekat „Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes)“ pruža intenzivnu podršku relevantnim partnerima u jačanju sestrinske profesije i pružanju kvalitetnih usluga medicinskih sestara-tehničara svima, a osobito socijalno isključenim skupinama stanovništva. Postignuti uspjesi se ogledaju u provedenoj obuci za stručno usavršavanje (obučeno preko 4.500 medicinskih sestara), revidiranim nastavnim planovima i programima i opremljenim kabinetima kliničkih vještina na 8 fakulteta zdravstvene njege, dodijeljenim stipendijama za 60 studenata master i doktorskih studija zdravstvene skrbi, usvojenim standardnim operativnim procedurama (290), te novoobučenim medicinskim sestrama-tehničarima za rad u zajednici (352 u 20 općina). Kao rezultat toga, više od 1.000.000 ljudi u BiH ima pristup proširenim uslugama zdravstvene skrbi u zajednici. Projekat financira Vlada Švicarske, a provode Fondacija fami (BiH) i Ženevske univerzitetske bolnice u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i zdravstvenim institucijama diljem BiH.