Datum objave: 24.05.2023

Institucije i roditelji dogovorili način rješavanja problema nabave trakica za mjerenje šećera u krvi

Uskoro bi trebao biti riješen problem nabave trakica za mjerenje glukoze u krvi za djecu oboljelu od dijabetesa tip 1.

Dogovoreno je to na sastanku premijera Nermina Nikšića s federalnim ministrom zdravstva Nediljkom Rimcem, ravnateljicom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Natašom Grubiša, ravnateljicom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatkom Martinović, te predstavnicima Udruge oboljelih od dijabetesa tip 1.




Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac istakao je da zakon nije nepromjenjiv, te da će se djelovati u što kraćem razdoblju i pokušati određenim izmjenama jasnije definirati ovo polje.

Federalni premijer Nermin Nikšić kazao je da će se do tada omogućiti roditeljima izbor nabave trakica za mjerenje šećera u krvi, uz uvjet da se ta procedura sa Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH prebaci na županijske zavode zdravstvenog osiguranja, koji će roditeljima doznačavati sredstva za kupovinu trakica.

“To je rješenje za sad prihvatljivo svima. Posebno mi je drago što je prihvatljivo i roditeljima. Na taj način smo svi pokazali odgovornost i spremnost da pomognemo djeci i roditeljima koji se suočavaju s ovim problemom”, istakao je premijer Nikšić.