Datum objave: 30.05.2011

Ministar Mesihović u zvaničnoj posjeti Sloveniji

Ministar Mesihović u zvaničnoj posjeti SlovenijiFederalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović sastao se danas u Ljubljani sa Ministrom zdravlja Republike Slovenije dr. Dorijanom Marušićem.

Tom prilikom ministri Mesihović i Marušić razgovarali su o aktuelnim procesima koji se provode u zdravstvenim sektorima Slovenije i Federacije BiH, a koji imaju za cilj unapređenje sistema pružanja zdravstvene zaštite.

U tom smislu, u posebnom fokusu sastanka bila je informatizacija zdravstvenog sektora, sistem finansiranja zdravstva, zdravstvena legislativa, te unapređenje primarne zdravstvene zaštite u cilju povećanja dostupnosti i smanjenja nejednakosti u ostvarivanju zdravstvene zaštite.

Ministar Mesihović je tom prilikom kazao da je u Federaciji BiH definiran set prioritetnih mjera za unapređenje zdravstvene zaštite, te je istaknuo da su iskustva iz Slovenije, pogotovo u oblasti zdravstvene legislative i informatizacije zdravstva, od izuzetnog značaja za strateški pristup Federacije BiH u daljnjem unapređenju zdravstvenog sistema u FBiH.

Također, tokom sastanka je bilo govora i o saradnji između dva ministarstva, ali i o Sporazumu o saradnji u oblasti zdravstva između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije koji bi trebao biti potpisan do kraja ove godine.

Nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja Republike Slovenije, ministar Mesihović je posjetio i obišao Klinički centar Ljubljana te tom prilikom razgovarao i sa menadžmentom ove tercijarne zdravstvene ustanove.