Datum objave: 28.09.2023

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac na sastanku s delegacijama UN agencija

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac u odvojenim sastancima razgovarao je s predstavnicima UNICEF-a, UNFPA i IOM s ciljem nastavka i unapređenja suradnje.

Teme razgovora s predstavnicima UNICEF-a bile su jačanje suradnje na implementaciji i otvaranju centara za rani rast i razvoj u Bosni i Hercegovini, jačanje mentalnog zdravlja djece, uvođenje zdrave prehrane u vrtićima i školama, kao i unapređenje procesa redovite imunizacije djece. 


Na sastanku s predstavnicima UNFPA dogovoren je nastavak suradnje na već započetim projektima razvoja kliničkih vodiča, te aktivnostima u cilju prevencije karcinoma grlića materice i dojke. Sastanak je bio prilika za razgovor o narednim planovima, kao i definiranje aktivnosti koje će UNFPA podržati u Bosni i Hercegovini, kao što su projekti nabave opreme, edukacije zdravstvenih djelatnika, uvođenje informacijskih sustava te drugih aktivnosti neophodnih za poboljšanje javnog zdravlja.

Ministar Rimac s predstavnicima IOM-a razgovarao je o procesu migracija u Bosni i Hercegovini, odnosno načinu na koji način zdravstveni sustav može osigurati bolju zdravstvenu zaštitu migranata. Tokom sastanka bilo je govora i o odlasku zdravstvenih radnika iz naše zemlje, te potrebi ulaganja dodatnih napora u izradi registra zdravstvenih radnika u FBiH.


Sastancima su, između ostalih, prisusutvovali Laura Lungaroti, šefica misije IOM za BiH, Veronika Vashchenko, zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH, te John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA za BiH.

Ministar Rimac zahvalio je predstavnicima UN agencija na vrlo uspješnoj suradnji i na punoj potpori aktivnostima Federalnog ministarstva zdravstva i razvoju zdravstvenog sustava u Federaciji BiH.