Datum objave: 28.11.2023

Zdravstveni profesionalci uključeni u program transplantacije na tečaju o unapređenju donorskog programa

Stručnjaci iz oblasti transplantacije iz Turske održat će tečaj za zdravstvene profesionalce koji sudjeluju u programu transplantacije, u cilju unapređenja donorskog programa i programa transplantacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tečaj „Intensive Care Medicine and Organ Donation Course“ organiziraju Federalno ministarstvo zdravstva, Turska fondacija za transplantaciju, Tursko udruženje intenzivista i Donorska mreža u BiH.

Tečaj  je, prije svega, namijenjen imenovanim bolničkim koordinatorima i zamjenicima koordinatora, anesteziolozima, intenzivistima, neurolozima  kao i drugim zdravstvenim profesionalcima koji sudjeluju u programu transplantacije. 

Predavači će biti eminentni stručnjaci iz oblasti transplantacije iz Turske, odnosno predstavnici Turskog udruženja intenzivista, transplant koordinatori, predstavnici Turske fondacije za transplantaciju, anesteziolozi, neurolozi i drugi. 

Cilj je zdravstvenim profesionalcima koji sudjeluju u programu transplantacije, odnosno u  provedbi donorskog programa,  omogućiti unapređenje znanja i vještina koje su od značaja za njihov rad. 

Tečaj  će se održati od 30. novembra do 01. decembra 2023. godine u Sarajevu i predstavlja nastavak aktivnost dvogodišnjeg projekta „Technical Assistance Project for Strengthening  the Organ Donation and Transplantation System in Bosnia and Herzegovina“.