Datum objave: 30.11.2023

Stručnjaci iz oblasti transplantacije iz Turske vode tečaj o unapređenju donorskog programa za zdravstvene profesionalce iz FBiH

Više od 50 zdravstvenih profesionalaca uključenih u program transplantacije u Federaciji Bosne i Hercegovine sudjeluju na tečaju „Intensive Care Medicine and Organ Donation Course“ u Sarajevu.

Tečaj vode stručnjaci iz oblasti transplantacije iz Turske, u cilju unapređenja donorskog programa i programa transplantacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i unapređenja znanja i vještina koje su od značaja za rad zdravstvenih djelatnika. Sudionici su imenovani bolnički koordinatori i zamjenici koordinatora, anesteziolozi, intenzivisti, neurolozi kao i drugi zdravstveni profesionalci koji sudjeluju u programu transplantacije iz sva tri klinička centra u Federaciji BiH, te općih i kantonalnih bolnica. 


“Federacija BiH kao i zemlje koje se suočavaju s nedovoljnim brojem organa za presađivanje, pokušava iznaći i postaviti učinkovit model i strategiju za povećanje broja donora. Iskustva zemalja koje se po broju donora i urađenih transplantacija nalaze u vrhu, prije svega Hrvatska i Španija, govore da je za uspješan program kadaverične transplantacije neophodno imati savršenu organizaciju, te educiran i motiviran kadar. Federalno ministarstvo zdravstva kontinuirano provodi aktivnosti u cilju razvoja transplantacijske medicine s posebnim akcentom na razvoj donorskog programa. Područje transplantacijske medicine u cijelosti je pravno regulirano, te su doneseni svi podzakonski akti koji omogućavaju da se program transplantacije u Federaciji BiH provodi neometano i sukladno etičkim i stručnim standardima, kao i EU direktivama i smjernicama. Međutim, podatak Centra za transplantacijsku medicinu da je od 2014. godine do danas obavljeno 86 razgovora s obiteljima osoba kojima je utvrđena moždana smrt, te dobiveno 26 pristanaka obitelji za darivanje organa i tkiva, ukazuje na to da se moraju intenzivirati aktivnosti na podizanju svijesti o značaju darivanja organa i tkiva, kao i aktivnosti na edukaciji zdravstvenih profesionalaca. U tom kontekstu ovaj tečaj predstavlja priliku da idemo korak naprijed, da zdravstvenim profesionalcima omogućimo stjecanje znanja i vještina koje su od značaja za njihov rad“, istakla je direktorica Centra za transplantacijsku medicinu Olivera Tadić.


„Smatram da je transplantacijska medicina vrh medicine, sublimirano kompletno medicinsko znanje u jednoj proceduri transplantacije, eksplantacije i proglašenju moždane smrti. Stoga svi zdravstveni djelatnici imaju podršku Kliničkog centra i nadam se da ćemo u buduće mnogo više surađivati, kao i da će Klinički Centar Univerziteta u Sarajevu sljedeći put biti suorganizator ovakvog događaja“, rekao je v.d. direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Alen Pilav.

Tečaj  organiziraju Federalno ministarstvo zdravstva, Turska fondacija za transplantaciju, Tursko udruženje intenzivista i Donorska mreža u BiH, te predstavlja nastavak aktivnost dvogodišnjeg projekta „Technical Assistance Project for Strengthening  the Organ Donation and Transplantation System in Bosnia and Herzegovina“.