Datum objave: 30.01.2024

Kanton Sarajevo dobio dva centra za rani rast i razvoj djece

U domovima zdravlja Vogošća i Saraj polje otvorena su dva centra za rani rast i razvoj djece koji će pružati usluge ranog otkrivanja i prepoznavanja teškoća u razvoju djece uzrasta do šest godina.

Cilj servisa rane intervencije je poboljšanje funkcioniranja djeteta u jednom ili više razvojnih područja: motornom, kognitivnom, komunikacijskom, psiho-socijalnom, a kako bi se uklonile ili ublažile teškoće djeteta.


Svečanom otvaranju Centra za rani rast i razvoj u Vogošći prisustvovali su i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, v.d. predstavnica UNICEF-a BiH Veronika Vaščenko, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac, kantonalni ministar zdravstva Enis Hasanović, generalni direktor JU Dom zdravlja KS Abel Baltić i načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović.


 “Jačanje kapaciteta u oblasti ranog rasta i razvoja djece jedan je od prioriteta Strategije razvoja Federacije BiH, a unapređenje kvalitete usluga ranog prepoznavanja i rane intervencije kroz formiranje i otvaranje novih centara za rani rast i razvoj jedan je do naših strateških ciljeva”, rekao je ministar Rimac.  

Centri u Vogošći i Saraj polju dva su od 10 centara za rani razvoj djece u BiH koje financira EU, a koje je uspostavio UNICEF.

“Novi centri pružit će podršku djeci da se osjećaju sigurno, a također će blisko surađivati s roditeljima. Želio bih izraziti svoje ogromno poštovanje i zahvalnost pedijatrima, logopedima i drugim medicinskim djelatnicima koji će raditi u centrima za njihov trud i predanost”, rekao je ambasador Sattler.

Veronika Vaščenko naglasila je da se dječji mozak razvija brže u prve dvije-tri godine života, nego u bilo kojem drugom period, te da je upravo tada najvažnije i najproduktivnije intervenirati, pomoći djetetu, ali i roditeljima.

“Pored moralnog značaja ulaganja u djecu, ulaganja u razvoj ranog djetinjstva su se pokazala najboljim investicijama koje BiH može napraviti u svoju budućnost, donoseći ogromne socioekonomske povrate ne samo za djecu i njihove porodice, već i za društvo. Ulaganje u rano djetinjstvo na taj način postavlja jak temelj za razvoj, povećava učinkovitost obrazovnog i zdravstvenog sustava, poboljšava šanse za ekonomsku produktivnost i rast i doprinosi društvu jednakih mogućnosti koje nikoga ne ostavlja iza sebe”, rekla je Vaščenko.


Osnivanje 10 centara za rani razvoj djece u BiH dio je projekta „Podrška EU reformi zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini“ vrijednog 10 milijuna eura za jačanje preventivne i primarne zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini. Projekt je dio kontinuirane podrške EU zdravstvenom sektoru u BiH, a provodit će se u partnerstvu s UNICEF-om, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Svjetskom bankom. 

Projekt će, između ostalog, osigurati specijalizirane obuke za zdravstvene djelatnike, kao što su pedijatri, medicinske sestre, defektolozi i rehabilitatori, te logopedi koji će dobiti certifikate o obuci za ranu intervenciju u ranom djetinjstvu.