Datum objave: 05.02.2024

U Bihaću otvoren obnovljeni Odjel dječje kirurgije, uskoro otvaranje i Odjela psihijatrije

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću svečano je otvoren obnovljeni Odjel dječje kirurgije. Time su osigurani uvjeti za unapređenje usluga i liječenja djece u suvremenom bolničkom ambijentu na području Unsko-sanskog kantona. 

Dječja kirurgija u Bihaću počela je s radom prije požara 2013. godine u Kantonalnoj bolnici. Međutim, nakon požara i tijekom procesa obnove bolnice, dječja kirurgija se nalazila u okviru odjela koji nisu prilagođeni potrebama djece.

“Za nas je ovo iznimna stvar jer ćemo konačno uspjeti odvojiti dječju kirurgiju od odraslih, tako da možemo zdravstvenu zaštitu djece podići na višu razinu, a da djeca nisu vezana za odjel kirurgije za odrasle”, kazao je ravnatelj Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.



Projekt rekonstrukcije financirala je Europska unija s više od 200.000 KM, a sufinancirali su Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike USK i Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“.

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik Johann Sattler izrazio je zadovoljstvo otvaranjem ovog odjela, te naglasio da Unsko-sanski kanton i dalje ostaje u fokusu kako bi se unaprijedili uvjeti rada u području zdravstva.

“Drago mi je vidjeti iz prve ruke obnovljeni Odjel dječje kirurgije u Kantonalnoj bolnici Bihać, te upoznati zdravstvene djelatnike koji svakodnevno rade na zdravstvenoj zaštiti djece. Obnovljeni Odjel imat će veliki utjecaj na liječenje djece u kantonu, a ova je obnova samo jedna u nizu infrastrukturnih zahvata na području Unsko-sanskog kantona koje financira Europska unija. Ponosan sam što možemo pružiti potporu projektima koji su važni za grad Bihać i cijeli kanton“, kazao je ambasador Sattler.


Događaju je prisustvovala i Laura Lungarotti, šefica misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i koordinatorica za Zapadni Balkan.

„IOM je s ponosom pružio potporu u procesu rekonstrukcije. Ovo je dio širih nastojanja da se pomognu i zajednice u kojima borave migranti. Kroz partnerstvo s EU, IOM je uspio pružiti potporu ključnim projektima kao što su rekonstrukcije puteva, uređenje škola i poboljšanje zdravstvene skrbi, uključujući nabavu i novog vozila hitne pomoći, te potrebne medicinske opreme, a sada i obnovu Odjela dječje kirurgije. S obzirom da je unutar migrantske populacije i značajan broj djece, ovaj obnovljeni prostor koristit će kako najmlađim migrantima, tako i građanima Bihaća i kantona“, kazala je Lungarotti.


Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez istaknuo je da je obnova Dječje kirurgije Kantonalne bolnice Bihać još jedan doprinos razvoju zdravstvenog sustava Federacije Bosne i Hercegovine.

„U sedam dana otvorili smo dva centra za rani rast i razvoj djece u Sarajevu i Odjel dječje kirurgije u Bihaću, što pokazuje da je investiranje u djecu jako bitno, te da je to praktično investiranje u budućnost ove zemlje, pa i njezin ekonomski razvoj. Moram reći da je u svemu ovome posebnu ulogu imao IOM, kojeg mi često gledamo kao parnera vezanog za migracije. Međutim, zahvaljujući IOM-u, u ovom kantonu je napravljen veliki napredak u zdravstvenom sektoru, obnovljene su mnoge zdravstvene ustanove, nabavljena oprema, kako tijekom COVID-a tako i poslije. Dakle, zadovoljstvo je nastaviti raditi s Europskom unijom i IOM-om, kako u ovom kantonu, tako i u drugim područjima Federacije” kazao je Čerkez.

Tijekom boravka u Bihaću, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva obišli su i Odjel psihijatrije, gdje je u tijeku renoviranje unutarnjeg i vanjskog prostora. Obnova je financirana sredstvima iz Programa financijske konsolidacije, a otvaranje ovog odjela očekuje se do kraja ovog mjeseca.