Datum objave: 06.02.2024

Medicinske sestre/tehničari iz KS i BPK na edukaciji iz zdravstvene skrbi u zajednici

U Domu zdravlja Vogošća počela je dodatna edukacija medicinskih sestara/tehničara obiteljske medicine iz zdravstvene skrbi u zajednici. 

Edukaciji prisustvuje 26 medicinskih sestara/tehničara iz domova zdravlja Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona.

Sudionike edukacije pozdravila je Katharina Nydegger, šefica zdravstvenog sektora i regionalni savjetnik za socijalnu inkluziju Veleposlanstva Švicarske u BiH, kazavši da Vlada Švicarske već duže od dvadeset godina ulaže sredstva kako bi se podržale reformske aktivnosti unutar BiH u svezi s reformom zdravstvenog sustava.

“Osobito je bitno istaći Projekt jačanja sestrinstva u BiH u domenu cjelokupnog reformskog procesa. Do sada postignuti rezultati kroz ovaj projekt su obećavajući. Kada je u pitanju uvođenje modela sestrinstva u zajednici, do sada je ovaj model uveden u 22 lokalne zajednice širom Bosne i Hercegovine, s tendencijom da se taj broj poveća na minimalno 55 lokalnih zajednica, čime će se broj ljudi koji će na raspolaganju imati usluge patronažnih službi, podići na milijun”, kazala je Nydegger.


U okviru edukativnih predavanja, između ostalog govorit će se o sustavu zdravstvene zaštite, zdravstvenoj skrbi u zajednici i polivalentnoj patronaži, kao i komunikaciji s pacijentom.

“Mi smo intenzivirali segment sestrinstva jer mislimo da budućnost zdravstvenog sustava FBiH treba biti bazirana na sestrinstvu. Posebno se zahvajuljem Ambasadi i Vladi Švicarske, koji su naš dugogodišnji i strateški partner u razvoju zdravstvenog sustava na području Federacije BiH, a od iznimne je važnosti što to partnerstvo počiva na razumijevanju i istinskoj suradnji”, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Edukacija podrazumijeva teorijski i praktični dio, a održavat će se do kraja ožujka.