Datum objave: 15.03.2024

Roditelji u FBiH mogu cijepiti djecu stariju od šest mjeseci MRP cjepivom

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva dalo je preporuku za provedbu imunizacije MRP cjepivom djece od navršenih šest mjeseci života, sukladno važećoj Naredbi o programu obveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti.

Naime, imunizacija MRP cjepivom obvezna je od navršenih 12 mjeseci, s tim da se u slučaju pojave većih epidemija morbila mogu cijepiti djeca mlađa od dvanaest, a starija od šest mjeseci života. Djeca koja su cijepljena prije 12. mjeseca života moraju se ponovno cijepiti u periodu od 15. do 24. mjeseca života.

S obzirom na to da je epidemija morbila već proglašena u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo i da je posljednjih godina u FBiH imunizacijski obuhvat prvom dozom MRP (morbili, rubeola, parotitis) cjepiva nizak (oko 50%), očekuje se daljnje širenje ovog zaraznog oboljenja na području cijele Federacije, te je Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva izdalo i niz preporuka zdravstvenim ustanovama kako bi se roditeljima omogućila lakša dostupnost te povećao obuhvat imunizacijom.

S obzirom na to da su, zaključno s danom 10.03.2024. godine, u FBiH prijavljena  534 slučaja oboljelih od morbila, te da se očekuje da će broj oboljelih i dalje rasti, naglašavamo da je cijepljenje najučinkovitija mjera kojom štitimo djecu od ove zarazne bolesti.