Datum objave: 29.03.2024

Više od milijun građana bit će obuhvaćeno programom „Zdrave zajednice u BiH“

U općinama u BiH počelo je predstavljanje programa „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“, koji će značajno doprinijeti promociji zdravlja i prevenciji bolesti u našoj zemlji.

Projekt je usmjeren na uključivanje žena, muškaraca i mladih u stvaranje zajednica koje će usvojiti i provoditi zdrave životne stilove i osigurati strateški pristup općina u području prevencije bolesti i promociji zdravlja. 

Time će više od milijun građana dostići zdravstvenu informiranost i povećati učešće u zagovaranju i aktivnostima na promociji zdravlja i prevenciji bolesti u lokalnim zajednicama.


Projekt će se provoditi u 25 lokalnih zajednica u BiH, od čega u 13 u Federaciji BiH. 

„Apsolutni fokus je na građanima, promjeni njihove svijesti i ponašanja kada je zdravlje u pitanju. Potporu će dobivati i sama jedinica lokalne samouprave kroz jačanje strateških planiranja i odgovora na zdravstvene probleme i izazove“, naglasila je Dženita Hasečić Hrelja, projekt menadžer Instituta za populaciju i razvoj.

Projekt je do sada predstavljen u općinama Kiseljak i Travnik, te sarajevskoj Općini Stari Grad. Jedan od ključnih reformskih prioriteta je osiguravanje kvalitetne i dostupne javne zdravstvene zaštite za sve, uključujući marginalizirane skupine.


Projekt „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“ zajednička je inicijativa Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koji financira Vlada Švicarske, a implementira Institut za populaciju i razvoj.