Datum objave: 05.04.2024

U Livnu, Tomislavgradu i Grudama predstavljen program „Zdrave zajednice u BiH“

U općinama Federacije BiH nastavljena je promocija programa „Zdrave zajednice u BiH“, u okviru kojeg će više od 1.000.000 građana dostići zdravstvenu informiranost i povećati sudjelovanje u zagovaranju i aktivnostima na promociji zdravlja i prevenciji bolesti u lokalnim zajednicama.

Projekt je usmjeren na uključivanje žena, muškaraca i mladih u stvaranje zajednica koje će usvojiti i provoditi zdrave životne stilove i osigurati strateški pristup općina u području prevencije bolesti i promociji zdravlja. 

„Grad Livno je otvoren za projekte poput Zdravih zajednica u Bosni i Hercegovini. Svima nama, uključujući zdravstvene djelatnike, socijalni sektor, društvene djelatnosti i građane, važno je da imamo zdravu zajednicu. Uvjeren sam da će ovaj projekt doprinijeti popularizaciji zdravog načina života i utjecati na stanovništvo da vode brigu o svom zdravlju“, naglasio je  Darko Čondrić, gradonačelnik Livna.


Projekt je podržao i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić, te izrazio zadovoljstvo jer je ova općina odabrana za sudjelovanje u projektu.

„Općina Tomislavgrad jako puno ulaže u zdravstveno područje, hitnu pomoć, mobilne timove, brinemo o zdravlju naše djece. Drago nam je jer smo dio programa Zdrave zajednice, koji će unaprijediti zdravlje naših građana. Podržavamo zdrave stilove života i ponosni smo na naše šetnice, vodimo računa o LED rasvjeti, ulažemo u dječja igrališta i sve ono što može unaprijediti zdravlje našeg stanovništva“, kazao je Buntić. 


Projekt će se provoditi u 25 lokalnih zajednica u BiH, od čega u 13 u Federaciji BiH. Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj kaže da zdravu zajednicu vidi kao ravnotežu društvenih odnosa. 

„Zajednica gdje su uravnoteženi odnosi starijih dobnih skupina prema mladima, mladih prema starijima, učenika prema svojim roditeljima, učiteljima je mjesto gdje je prepoznata međusobna tolerancija i poštovanje. Naša sredina u tome može biti dobra. Svi oni koji žive u lokalnoj zajednici dužni su uvažavati i njegovati ne samo međuljudske odnose, već i odnos prema prirodnoj baštini, kulturnom i povijesnom naslijeđu. Ako izgradimo sve te elemente uz preduvjet psihofizičkog zdravlja, onda se možemo nazvati zdravom zajednicom. Zajednica u kojoj ljudi žele živjeti, a Grude mogu biti takva zajednica“, kazao je Grizelj.


"Jako nam je važno da priču o zdravlju spustimo na lokalnu razinu, da to bude svakodnevna tema, ne samo nas koji radimo u zdravstvenom sustavu nego i svih drugih. Mi ćemo se truditi, zajedno s našim partnerima, da ovaj program učinimo vrlo uspješnim", naglasio je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.
Projekt je zajednička inicijativa Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koji financira Vlada Švicarske, a implementira Institut za populaciju i razvoj.