Datum objave: 25.04.2024

Pacijentima u Federaciji BiH transplantirane jetra, dva bubrega i dvije rožnice

Ove sedmice u Federaciji BiH obavljeno je pet transplantacija organa s preminulog donora, nakon što je u Kantonalnoj bolnici Zenica dobijen pristanak porodice za doniranje organa. 

Zahvaljujući uspješnoj saradnji Kantonalne bolnice Zenica, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, s preminulog donora kojem je utvrđena moždana smrt u KB Zenica, u Sarajevu su urađene transplantacije rožnice i dva bubrega, a u Tuzli rožnice i uz asistenciju tima iz KB Merkur iz Zagreba transplantacija jetre. Cjelokupni proces koordinirao je Centar za transplantacijsku medicinu Federalnog ministarstva zdravstva.


V.d. generalnog direktora KCUS-a Alen Pilav izrazio je zadovoljstvo što su u saradnji s kolegama iz Federalnog ministarstva zdravstva i drugih kliničkih centara u FBiH realizirane ove transplantacije, te pohvalio rad stručnog osoblja KCUS-a na brzoj reakciji i uspješnoj realizaciji transplantacija. 

Članovi transplantacijskog tima izrazili su zahvalnost članovima porodice donora, te pohvalili anesteziološki tim iz Kantonalne bolnice Zenica koja je uspješno obavila svoj dio zadatka.  

„U KCUS-u imamo stručne, multidisciplinarne timove koji su u stanju realizirati složene transplantacijske zahtjeve, u bilo koje doba dana i noći. U svakom timu imamo urologa, nefrologa, vaskularnog hirurga, anesteziologa, imunologa i ekipu srednjeg medicinskog kadra. Iako su naši timovi uvijek pripravni i spremni izvesti transplantacijske zahvate, problem je u nedostatku organa, odnosno donora. Broj transplantacija bi zasigurno bio veći da je svijest građana o značaju doniranja organa na višem nivou“– naveli su iz  transplantacijskog tima.

Transplantacijski program ostaje jedan od prioritetnih projekata u tuzlanskom centru, izjavio je direktor UKC Tuzla Šekib Umihanić.

“Ovo je prva urađena transplantacija jetre od 2021. godine i nadam se da će projekat transplantacije organa i tkiva doživjeti svoj zamah, te da će broj obavljenih transplantacija u narednom periodu biti mnogo veći. Za nas je projekat transplantacije od izuzetnog značaja, jer pored toga što pacijentima nudimo novu šansu za život, unapređenjem transplantacijske medicine radimo i na razvoju svih medicinskih procedura”, istakao je Umihanić.

Inače, u proteklih sedam dana urađene su i dvije transplantacije bubrega od živih darivatelja, i to jedna u KCUS-u i jedna u UKC Tuzla.