Datum objave: 24.06.2011

Potpisan memorandum o razumijevanju i saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije

Potpisan memorandum o razumijevanju i saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike SrbijeFederalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović i ministar zdravlja Republike Srbije prof. dr. Zoran Stanković potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti zdravstva.

Potpisivanjem Memoranduma, kako je istaknuto na sastanku, otvoreno je novo poglavlje u saradnji između dva ministarstva u oblasti zdravstva, a poseban akcent buduće saradnje bit će na zdravstvenoj legislativi i usklađivanju sa propisima Evropske unije, javnom zdravstvu, edukaciji i razmjeni kadrova.

Saradnja će se ostvarivati putem razmjene informacija i iskustava, zajedničkih projekata, stručnog usavršavanja, kao i međusobnih posjeta eksperata iz oblasti zdravstva.

Tokom današnjeg sastanka, ministri Mesihović i Stanković razgovarali su o aktuelnim reformskim procesima koji se provode u zdravstvenim sektorima Federacije BiH i Srbije, a posebno su se osvrnuli na informatizaciju zdravstva te reforme u sektoru primarne zdravstvene zaštite u cilju povećanja dostupnosti i smanjenja nejednakosti u ostvarivanju zdravstvene zaštite.

Dogovoreno je i da radne grupe ministarstva pripreme akcione planove za konkretne zajedničke projekte iz oblasti zdravstva, a očekuje se i da ministar zdravlja Republike Srbije prof. dr. Zoran Stanković uskoro dođe u Sarajevo u uzvratnu posjetu Federalnom ministarstvu zdravstva.