Datum objave: 17.05.2024

Program “Zdrave zajednice u BiH” predstavljen u Kaknju i Tuzli

Program “Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini” predstavljen je u Kaknju i Tuzli, gdje se s predstavnicima lokalnih zajednica razgovaralo o stvaranju zajednica koje će usvojiti i provoditi zdrave životne stilove. 


Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević zahvalio je svima koji su zaslužni da Kakanj bude izabran kao dio programa. 

"Na ovaj način želimo uključiti cijelu našu zajednicu, ne samo Dom zdravlja koji po lokaciji pruža usluge iz ove oblasti, već i mjesne zajednice, velike kompanije, službe u općinama, kako bismo što više radili na prevenciji bolesti. Ovo će biti projekat koji će se implementirati do 2027. godine. Na ovaj način ćemo pomoći sami sebi. Prvo ćemo utjecati na djecu, a zatim i sve ostale građane i građanke u lokalnoj zajednici."


Ovim projektom želi se dostići veća zdravstvena informiranost građana i povećati učešće u zagovaranju i aktivnostima na promociji zdravlja i prevenciji bolesti u 25 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Zijad Lugavić, gradonačelnik Grada Tuzla vjeruje da će se realizacijom ovog projekta još više unaprijediti zdravstvene usluge, kvalitet života građana, te brzim koracima ići prema standardima Evropske unije.

"Drago mi je jer je u okviru ovog programa prepoznata naša opredijeljenost prema građankama i građanima i načina na koji mi radimo kako bi unaprijedili kvalitet života u zajednici. Projekat je bitan jer će podići nivo našeg znanja u Gradskoj upravi, Domu zdravlja i Zdravstvenom savjetu koji smo među prvima oformili u FBiH. Cilj je unapređenje zdravstvenog stanja građana i građanki te revitalizacija svih infrastrukturnih i drugih projekata koji će stvoriti još pozitivnije okruženje u kojem će građani i građanke živjeti, raditi, školovati se i provoditi vrijeme."


Projekat „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“ zajednička je inicijativa Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koji finansira Vlada Švicarske, a implementira Institut za populaciju i razvoj.