Datum objave: 31.05.2024

31.maj – Svjetski dan bez duhanskog dima

Svjetski dan bez duhanskog dima je međunarodno značajan datum koji se svake godine širom svijeta obilježava 31.maja s ciljem podizanja svijesti o zdravstvenim rizicima povezanim s upotrebom duhana i duhanskih proizvoda te zagovaranja učinkovitih politika za smanjenje potrošnje duhana na globalnom planu.

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Svjetski dan bez duhanskog dima (WNTD) sa ovogodišnjim sloganom “Zaštitimo djecu od utjecaja duhanske industrije” posebnu pažnju  usmjerava na mobilizaciju međunarodnih napora i aktivnog učešća zemalja članica u donošenju strožijih zakonskih rješenja koja preveniraju pušenje i štite djecu i mlade od izloženosti duhanskim proizvodima i obmanjujućim praksama reklamiranja i promocije ovih proizvoda.

Fokus SZO je usmjeren na alarmantan trend ciljanog marketinga duhanske industrije prema djeci i mladima. Opsežnim kampanjama na društvenim mrežama i platformama za streaming, mladi su sve više izloženi poticajima na konzumaciju duhanskih proizvoda, što predstavlja značajnu prijetnju njihovom zdravlju. 

Svjetskog dana bez duhanskog dima, SZO upozorava zemlje članice na zaštitu zdravlja mladih i značaj donošenja vladinih mjera za povećanje oporezivanja duhanskih proizvoda, promociju prostora bez duhanskog dima te strožije propise o prodaji i marketingu duhanskih proizvoda, s posebnim fokusom na iskorištavanje digitalnih platformi usmjerenih ka djeci i mladima.

Kompletan tekst možete pročitati na stranici Zavoda za javno zdravstva FBiH:

https://www.zzjzfbih.ba/svjetski-dan-bez-duhanskog-dima-2024/