Datum objave: 11.10.2011

Najava Trećeg ministarskog foruma

Najava Trećeg ministarskog forumaMinistri zdravlja i visoki zvaničnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Republike Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Izraela održat će u četvrtak i petak, 13. i 14. oktobra 2011. godine Treći ministarski forum u zgradi Vlade Republike Srpske u Banja Luci, Bosna i Hercegovina.

Tema Foruma je „Zdravstvo u svim politikama zemalja Jugoistočne Evrope: zajednički cilj i odgovornost“. Ministri će, tokom Foruma, razmatrati na koji način uključiti druge važne sektore u smanjivanje smrtnosti i bolesti u njihovim državama. Tokom posljednjih 10 godina, sve zemlje su blisko sarađivale sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) za Evropu u okviru formalne regionalne saradnje u javnom zdravstvu, to jest Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope (SEEHN).

Skup zajednički organiziraju Vijeće za regionalnu saradnju, SEEHN, Vijeće Evrope, Razvojna banka Vijeća Evrope i WHO za Evropu.

Među učesnicima su i Evropska komisija, Međunarodna organizacija za migracije i kreatori politika iz različitih sektora.

U petak, 14, oktobra, očekuje se da će ministri na Forumu potpisati Banjalučku povelju kojom će se naznačiti njihova opredijeljenost da rade na pristupu „zdravlja u svim politikama“.

Program možete naći na: http://www.euro.who.int/SEEforum2011

Pozivamo predstavnike svih medija da prisustvuju jutarnjoj sesiji Trećeg foruma ministara zdravlja u četvrtak, 13. oktobra 2011. godine sa početkom u 9.00 sati, nakon čega slijedi i konferencija za medije sa početkom u 12.30 sati u Press centru Vlade RS.

U petak, 14. oktobra 2011. godine nakon potpisivanja Banjalučke povelje koja je planirana u vremenu od 11.30 do 12.30 sati, uslijedit će konferencija za medije. Novinari će oba dana imati i drugih prilika za izjave.

Skup će biti održan u zgradi Vlade Republike Srpske, Trg Republike Srpske 1, Banja Luka, Bosna i Hercegovina.