Datum objave: 28.06.2024

Definirane prostorije za pušenje u ugostiteljskim i drugim objektima: Zdravlje je naš izbor

Stupanjem na snagu podzakonskih akata stečeni su uvjeti za primjenu Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u prostorijama Federalnog ministarstva zdravstva. 

Naime, Pravilnik o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja stupio je na snagu 13.06.2024. godine, a ugostitelji u Federaciji BiH imaju rok od šest mjeseci da prilagode svoje objekte kako bi zaštitili goste od duhanskog dima.

Ugostitelji čiji su objekti veći od 50 kvadratnih metara, mogu osigurati poseban prostor za pušenje odvojen od nepušačke zone, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Vedran Marčinko.

„Uvjeti za to su, između ostalog, da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10m2 niti zauzimati više od 20 procenata ukupnog prostora ugostiteljskog objekta. Prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok duhanskog dima u drugi prostor, pušački dio ne smije obuhvaćati šank, niti se u njemu smije konzumirati hrana“ istaknuo je Marčinko.


Foto: FENA

Pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH prof. dr Aida Ramić-Čatak ističe da Zakon i podzakonski akti imaju veliki značaj u zaštiti zdravlja stanovništva, te da je pušenje vodeća bolest ovisnosti u Federaciji BiH.

„Za sve nas, Pravilnikom se definiraju i obveze i izbori. Za vlasnike i korisnike prostora, koji su predmet Pravilnika, to znači poštivanje obveza i mogućnost izbora koji ničim ne ugrožavaju njihovo poslovanje. Za inspekcijske službe, na federalnoj i kantonalnim razinama, da obavljaju monitoring provedbe. Za sugrađane poruka da je zdravlje naš izbor i život s rizicima ili koristima tih izbora. Oni koji ne žele prestati s pušenjem imaju mogućnost da to čine na mjestima gdje ne ugrožavaju druge, a za nepušače pravo na život i zdravlje bez duhanskog dima - naglasila je. 

Navedenim Pravilnikom propisani su i uvjeti za ugostiteljske smještajne objekte.

Takođe, Pravilnikom su detaljno propisani uvjeti za prostorije za pušenje u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama s duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu skrb, ustanovama za skrb starijih lica i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne. 

U posebnom Poglavlju regulirani su i uvjeti koje mora ispunjavati prostor za pušenje u zračnim lukama.

Kompletan Pravilnik o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja dostupan je na web stranici Federalnog ministarstva zdravstva:

https://fmoh.gov.ba/uploads/files/Pravilnik%20o%20uvjetima%20za%20prostore%20za%20pusenje%20-%20Sl.%20nov.%2041_24.pdf

Pravilnik o obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja:

https://fmoh.gov.ba/uploads/files/Pravilnik%20o%20oznakama%20zabrane%20prodaje%20i%20zabrane%20pusenja%20-%20Sl.%20nov.%2041_24.pdf

Zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje („Službene novine Federacije BiH“, broj 38/22):

https://fmoh.gov.ba/uploads/files/Zakon%20o%20kontroli%20i%20ogranicenoj%20upotrebi%20duhana%20-%20Sl.%20novine%2038_22.pdf