Datum objave: 16.07.2024

Održana Koordinacija ministara zdravstva u Federaciji BiH

U Sarajevu je danas održana Koordinacija ministara zdravstva u Federaciji BiH, koju čine federalni i kantonalni ministri zdravstva.

Tema sastanka bio je dogovor u vezi aktivnosti na provedbi Projekta poboljšanja zdravstvenih sistema u FBiH koji će biti finansiran sredstvima Svjetske banke, kao i druga aktuelna pitanja iz oblasti zdravstva. 


Razgovaralo se o problemima s kojima se susreću kantonalna ministarstva odnosno zdravstvene ustanove, te je konstantovano da se jedan dio problema može riješiti kroz implementaciju Projekta, koji je fokusiran na poboljšanje efikasnosti i kvaliteta zdravstvene njege, te jačanje menadžmenta i finansijske održivosti zdravstvenih institucija.

Federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac istakao je važnost ovog Projekta, te neophodnost zajedničkog i koordiniranog rada s kantonima, kako bi Projekat bio što uspješniji.



Osim nabavke opreme, kao prioritet je navedena informatizacija zdravstvenih ustanova u cilju unapređenja usluga i zdravstvenog sistema.

S tim u vezi, načelno je dogovoren obilazak svih kantona u Federaciji BiH u drugoj polovini septembra, kako bi se napravila analiza stanja u zdravstvenim sistemima na nivou kantona i definirale dalje aktivnosti vezano za implementaciju Projekta. 

Svjetska banka u BiH osigurala je sredstva za zdravstvene ustanove s područja kantona koja će biti raspoređena u skladu s potrebama i u koordinaciji s Federalnim ministarstvom zdravstva.