Datum objave: 04.11.2011

Ministri u Vladi FBiH posjetili Zavode Bakovići i Drin

Ministri u Vladi FBiH posjetili Zavode Bakovići i DrinFederalni ministri zdravstva, obrazovanja i nauke, pravde te za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Rusmir Mesihović, Damir Mašić, Zoran Mikulić i Zukan Helez te pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Dobrica Jonić i generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić posjetili su danas zavode za zbrinjavanje mentalnoinvalidnih osoba "Bakovići" i "Drin" u Fojnici.

Cilj posjeta bio je da se upoznaju s radom i funkcionisanjem tih zavoda, a tokom susreta s direktoricama i njihovim saradnicima izvijestili su ih o zakonskim rješenjima koja su pripremljena ili su u pripremi radi poboljšanja usluga korisnika, ali i statusa uposlenika.

U tom smislu, razgovarano je i mogućnostima i rješenjima za unapređenje sistema pružanja zdravstvene zaštite štićenicima ovih zavoda. Ministar Mesihović je ovom prilikom upoznao predstavnike zavoda, između ostalog, i o tome da Federalno ministarstvo zdravstva krajem godine planira ponuditi prema Vladi FBiH novi zakon o zdravstvenom osiguranju kroz koji bi se bolje pozicionirala i definirala zdravstvena zaštita unutar zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica.