Datum objave: 06.09.2024

Sarajevo: Konferencija „Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova“

Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH organizira konferenciju na visokom nivou pod nazivom „Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova“, koja će biti održana 09. i 10. septembra 2024. godine u sarajevskom hotelu Hills. 

U okviru stručnog dijela ove značajne konferencije, koja će okupiti više od 150 stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, bit će govora o ključnim temama i izazovima u zaštiti javnog zdravlja u FBiH. Kroz panele i stručna predavanja razgovarat će se o faktorima rizika za javno zdravlje, preventivno-promotivnim aktivnostima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, masovnim nezaraznim bolestima, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, javnozdravstvenim krizama, migracijama i imunizaciji.


Učesnici će se tokom skupa osvrnuti na važan jubilej koji je obilježen prošle godine – 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini.

U okviru konferencije, bit će dodijeljena priznanja zaslužnim javnozdravstvenim radnicima iz FBiH koji su svojim radom, angažmanom i zalaganjem doprinijeli razvoju i unapređenju javnog zdravlja u našoj zemlji. 

Konferencija će biti organizirana uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, UNFPA, IOM i Svjetske banke. 

PROGRAM KONFERENCIJE